Kendi yaptığım günlük
Her gün, biraz düzenli hareket ederek ve planlama yaparak üstesinden gelebileceğimiz zorluklar ve görevlerle karşı karşıya geliriz. Ancak, bu durumlarda yanımızda genellikle, aşırı doldurulmuş takvimler, sayısız yapılacak listeleri, notlar ve kopmuş kağıt parçalarından başka bir şey bulamayız. Kendi tasarladığınız bir günlük kullanarak, bütün programlarınızı, görevlerinizi ve listelerinizi tek bir yerde bir araya getirebilirsiniz. Bu aynı zamanda, organizasyondan keyif almanıza ve günlük yaşantınıza biraz yaratıcılık katmanıza da olanak sağlayacaktır. Bu küçük defterle, bütün randevularınızı, projelerinizi ve fikirlerinizi, kullanışlı bir sanat eserine ya da basit bir ajandaya dönüştürebileceksiniz.
Bullet Journal tipi günlük nedir?
Bullet Journal tipi günlük; randevularınızı, listelerinizi, düşüncelerinizi ve ilhamınızı yazıya dökmek için yeterli alana sahip bir takvim oluşturmak için tasarlanmıştır. Bu yüksek düzeyde esnek organizasyon sistemi, New York’lu bir grafik tasarımcısı olan Ryder Carroll tarafından oluşturulmuştur. Amacı, yeterli alana sahip, kuralları bulunmayan bir günlük oluşturmaktı.
Her birimiz diğerimizden farklı olduğumuz için, organizasyon sistemimizi de kendi tercihlerimiz ve ilgi alanlarımıza göre tasarlamalıyız. İşte, okulda, üniversitedeyken ya da dinlenirken ihtiyaç duyduklarınıza göre ayarlanan bullet journal tipi günlük, hiçbir şeyi unutmamanız ya da hiçbir şeyi kaybetmemeniz için günlük hayatınızı yapılandırmanızda size yardımcı olur. Bu sistem, haftalık değerlendirmelerimiz, düşüncelerimiz, alıntılarımız, fotoğraflarımız, dekorasyonlarımız ve çok daha fazlası gibi kişisel konulara yönelik alan sağlarken, yapılacaklar listeleri ve önemli notları tek bir takvim içinde bir araya getirmektedir.
Terminoloji
- Madde işareti: Bu işaret, belirli özelliklerin atandığı bir semboldür. Bu işaretler, bütün günlük boyunca belirli görevlerin ve randevuların belirtilmesi için kullanılmaktadır (örneğin, „O“ bir „randevuyu“ göstermektedir).
- Özel İşaret: Özel işaret (veya gösterge) içerisinde her bir madde işaretine ya da sembole bir fonksiyon atarsınız etiketli bir özel işaret listesi oluşturursunuz. Belirli konuları hızlı bir şekilde bulmanıza olanak sağlar. Gösterge olarak renkler de kullanılabilecektir (örneğin: önemli notlar kırmızı renkte işaretlenebilir).
- Dizin: Dizin, bir sayfa numarası vererek, tanımlanmış olduğunuz bütün konuların genel bir görünümünü bir arada tutmanızda size yardımcı olacaktır. Dizin, düzenli olarak güncellenmelidir.
- İzleyici: Düzenli olarak kaydetmek istediğiniz her şey, „izleyici“ teriminin kapsamına girecektir. Yemek alışkanlıklarınız (yiyecek izleyicisi), uyku döngünüz (uyku izleyicisi) ya da spor faaliyetleriniz (spor izleyicisi) gibi şeyleri analiz etmenize olanak sağlar.
- Kayıtlar: Günlük kayıtlar, defterinizin takvimidir. Belirli bir günde olan bütün randevularınızı, etkinliklerinizi ve görevlerinizi size gösterir. Aynı zamanda, gelecek kayıtlar, aylık kayıtlar ve haftalık kayıtlar da sıklıkla kullanılmaktadır.
- Koleksiyonlar: Koleksiyonlar, bağımsız olarak tasarlanan sayfalardır. Örneğin, listeler ve hatırlatma notları için alan açmak üzere her bir haftalık kayıttan sonra bir sayfa boş bırakılabilir.
Malzemeler ve Araçlar:
- Defter: Çizgili, kareli, boş ya da noktalı sayfalara sahip bir defter kullanabilirsiniz, bu tamamen sizin seçiminize kalmıştır. Sizin için en uygun ve kullanışlı hangisiyse onu seçin. Defterdeki sayfa numaraları, dizin için çok önemlidir. Ancak, gerekmesi durumunda kendiniz de ekleyebilirsiniz.
- Cetvel: Takviminizin düzgün ve düzenli görülmesini istiyorsanız, kayıtların oluşturulması için bir cetvel kullanılması çok faydalıdır. Kayıtları biraz süslemek için geometrik dekorasyonlar da harika bir seçenektir.
- Kalem ve silgi: Günlüğe kalıcı kalemler kullanarak yazı yazmak için kendinize yeterince güvenmiyorsanız, ince uçlu bir kurşun kalemle çizmeye başlayıp isterseniz daha sonra silebilirsiniz. Bu, en karışık sayfa tasarımlarının bile üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır.
- Fineliner ve keçeli kalemler: Fineliner, özellikle madde işaretleri ve anahtarlar için çok önemlidir. Her çeşit renkte fineliner kullanabilirsiniz. Günlüğünüze kişisel bir dokunuş kazandırmak için kolaylıkla ince çizgiler, harfler ve eskizler oluşturmanıza olanak sağlar.
- Mürekkepli kalemler: Mürekkepli kalemler, boş sayfalar üzerinde görselleştirilmiş haftalık gözden geçirme ve hatırlatma notları gibi hızlı çizimler için harikalardır. Aynı zamanda, hareket halindeyken defter üzerinde fikirlerinizi ve ilhamınızı hızlıca ve kolaylıkla yazıya dökebilirsiniz.
- Textliner: Renkli textliner kalemler, özellikle önemli olayları farklı renklerde işaretlemek için harikalardır. Aynı zamanda, çeşitlilik elde etmek için farklı çizgi genişlikleriyle eskiz benzeri çizimler ve yazılar oluşturabilirsiniz.
- Fırça uçlu kalemler: Fırça uçlu kalemler, günlüğünüzün el yazılarıyla süslenmesi için faydalıdırlar – ister karalamalar isterse başlıklar olsun, bu kalemlerle yaptığınız her şey ilgi çekici görünecektir. Esnek fırça ucunun yardımıyla, yukarı darbe sırasında kağıdın üzerinde hafif bir basınç ve aşağı darbe sırasında kalem üzerinde daha fazla basınç uygulama tekniğini kullanarak, kaligrafik bir etki meydana getirilebilir.
- Boya kalemleri: Boya kalemleri, süslemelerin yapılması için kullanılabilir; renkli unsurlar daha heyecan verici görünecektir. Parlak renkler; soyut motiflerin çizilmesi, renklendirilmesi ve oluşturulması için kullanışlıdır.
Yapı
Dizin
- 1. Günlüğünüzü nasıl düzenlemek istediğinizi ve mümkün olan en üst düzey rahatlığı sağlamak için göstergelerinizi nasıl tanımlayabileceğinizi düşünün. Şimdi ise yeni bir şey eklendiğinde içindekiler tablosunu genişletebilmeniz için defterinizin ilk 4-5 sayfasını boş bırakın. İsterseniz, bir kalem kullanarak başlayabilirsiniz.
- 2. İçindekiler tablosundan sonra gelen sayfayı, gelecek kayıtlar, aylık kayıtlar ve haftalık kayıtlar ve hatta günlük kayıtlar için ayırabilirsiniz. Haftalık veya istemeniz durumunda günlük kayıtlar, defterin geri kalan kısmı boyunca tutulacaktır; bundan dolayı her hafta bir ya da daha fazla sayfayı yaratıcı şeyler için boş bırakın. Ardından, dizine göre bunları aşağıya not alabilirsiniz.
- 3. İçindekiler tablosu, deftere içerik eklendikçe sürekli olarak değişmekte ve buna göre yapılandırılmaktadır. Bundan dolayı, hata yapmaktan kaçınmak için önce konuları, ardından sayfa numaralarını yazın. Önemli bilgileri bütün defteri karıştırmak zorunda kalmadan hızlı bir şekilde bulmak için dizini her zaman güncel tutun. Dizine kişisel bir dokunuş katmak için dekoratif detaylar, çerçeveler ve başlıklarla süsleyebilirsiniz.
Göstergeler
1. Göstergeler için, içindekiler tablosunun hemen ardından 1-2 sayfaya ihtiyaç duyacaksınız. Randevularınız ile notlarınızı daha iyi organize etmenizde ve daha kolay bulmanızda size yardımcı olacaktır. Öncelikle göstergelerinizi tanımlayın: her bir sembol ya da renk, başka bir şeyi ifade etmelidir.
2. Örneğin, iş randevuları için kişisel ya da sosyal etkinliklere yönelik olarak kullandığınızdan farklı bir madde işaretinden faydalanabilirsiniz. Bir sözcüğün ardından kullanacağınız küçük bir ünlem işareti, bu sözcüğün önemli bir şeyle ilgili olduğunu size hatırlatmakta yardımcı olur. Aynı şekilde, randevular ya da düşünceler arasında farklılık oluşturmak üzere renkler de kullanılabilir.
3. Şimdi de boş sayfa üzerinde konu bağlığınızın altında madde işaretlerinizi, markörlerinizi ve renkli göstergelerinizi yerleştirip buna karşılık gelen açıklamayı yazın. Sayfayı dilediğiniz gibi tasarlayıp süsleyin.
Takvimler
1. Programınız hakkında size kabaca bir özet vermesi için gelecek kayıtlarınızı nasıl tasarlamak istediğinizi düşünün. Öncelikle, kısa ve öz, temel aylık kayıtları oluşturmak için bir kalem kullanın ve eklemeler için bir miktar boşluk bırakın.
2. Aylık kayıtlar biraz daha detaylandırılır. Ay içerisindeki her bir günün detaylı programı için içerisinde daha sonradan göstergeler ve kısaltmalar ile çalışabileceğiniz küçük bir kutu oluşturun. Tek bir ay için bir ya da iki sayfa ayırın.
3. Her zaman, bir sonraki hafta için haftalık bir kaydı yeniden yapılandırabilirsiniz. Bütün randevuları madde işaretleri içerisinde listeleyebilmeniz için her gün için yeterli alan bırakın. Kişisel hatırlatma notları, yapılacaklar listeleri ve izleyicileri yazmak için her hafta boş bir sayfa bırakabilirsiniz. Önünüzde etkinlik dolu bir haftanın bulunması durumunda, günlük bir kayda bile geçebilirsiniz. Her gün için bir ya da iki sayfa ayırıp bu sayfalara daha sonradan istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz.